tisdag 17 augusti 2010

Mina olika hattar!

Jag gör mycket varierande saker. Det är det som är så härligt med att vara sin egen chef. Man skapar sina egna dagar.

Vissa dagar designar jag silversmycken. Andra dagar coachar jag studenter i deras sökande efter ett företagande. Oftast designar jag information.

För länge sedan innan jag startat mitt företagande så var min tanke att jag villa jobba halvtid halvtid med två olika jobb. Jag satt och bollade mina halvtidsplaner med en studiekamrat. "-Ha det där kan du glömma sa han då. Du kommer aldrig kunna ha olika jobb. Ska man jobba med något man vill så är det endast heltid som gäller. De vill ja ha en person på den tjänst de har behov av."

Jag bestämde mig där och då för att skapa min egen vardag. Med min egen balans av olika jobb. Jag tror olikheter i vardagen tar fram effektiviteten hos oss människor. Det är min filosofi och ingen annans men det är den jag följer. Och jag trivs.

Idag har jag haft formgivarens hatt på mitt huvud. En formgivares dag kan se ut såhär.
- Gå igenom min mailbox. Svara på några mail.
- Gå igenom dagens "to do" list. ( jag måste alltid ha en sådan då jag annars svävar ut i kreativitetens mönster. O typ gör en bok istället)
- Dricka morgonkaffe o kolla i någon av mina fina tidningar som är fulla av inspiration. Välja ut den härligaste bilden i tidningen. Titta på den o känna inspirationen till skapandet komma krypandes.
- Kollade igenom några trycksaker såsom inbjudningar, affischer, foldrar etc o justerade för tryck. Skickade iväg allt för provtryck. Med provtryck menas att man trycker upp en av varje trycksak för att man ska kunna se så det blir som man förväntat sig. Papper, storlek, färger, tryck spelar stor roll i hur trycksaken kommer att se ut när den är tryckt. Ibland kan man behöva se provtrycker för att finjustera det sista som gör att det blir perfekt!
- Äta lunch o fika med underbara kollegor som man aldrig kan få nog av.
- Skapade nytt grafiskt material till en kampanj jag precis börjat jobba med. Har tagit fram riktlinjer till själva konceptet och nu är det dags att skapa det grafiska materialet. Tog fram utkast på affischer, vykort, och rollups.
- Skratta. Det är viktigt att skratta minst en gång om dagen. :-)
- Skriva en to do list till imorgon.
- Blogga om denna dagen. :-)

Sen har jag en regel i mitt jobbliv som jag älskar att jag kan följa de flesta av mina arbetsdagar och det är att jag kan gå in i momentum och skapa efter mitt FLOW! Min FLOW känsla. Om du kan skapa när den känslan kommer så stannar tidens klocka att ticka o allt går väldigt fort. Man ska skapa när man vill skapa. Det är då det blir perfekt. Då krävs liten ansträngning och det blir bra. FLOW är bra.

Jag brukar vänta på FLOW! Göra rum för FLOW! FLOW är bra! Men för att jobba med FLOW måste man inse att man måste lita på ödets tanke med att man kommer hinna och att man ska skapa när man vill skapa.

3 kommentarer:

  1. Det där sista lät flummigt... Gillade det du skrev om att skratta. Om det stämmer att man lever längre av att skratta kommer du bli över hundra år...och jag med. Då sitter vi där vi sitter och skrattar oss igenom den sista biten. Tjohoo /grannen M

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas också kunna ägna mig åt något som kombinerar olika intressen och färdigheter. Genom att "bara" ägna sig åt ett område stänger man ett annat. Å andra sidan finns det troligen dem som är mer specialiserade på bara en grej och gör det riktigt bra, ibland hade det varit skönt att vara en av dem.

    Som egenföretagare är det betydligt lättare att kombinera olika delar av sig själv men jag har tidigare haft turen att till stor del kunna göra det som anställd. Problemet är att det i slutändan aldrig var jag som avgjorde. Jag vill skapa och se växa inom egna ramar.

    SvaraRadera
  3. Ja missis M vi skulle definitivt bli 100 år om skrattet avgjorde livets längd. 200 kanske till och med. :-) Det inte bara lät flummigt. Det är flummigt. Men flummigt behöver inte alltid betyda att det är något dåligt. :-)

    Smilla sant som du säger. Man vill välja själv. Det är friheten som stärker dig i dina egna val! Härlig känsla!

    SvaraRadera